El Jardí Terapèutic

El Jardí Terapèutic del Bernat Jaume s’adreça a més de mil usuaris anuals, entre pacients, familiars i professionals del centre. És un espai exterior de 450 metres quadrats dissenyat per a les necessitats físiques, psicològiques, socials i espirituals dels usuaris d’un centre sanitari, perquè els ajuda a mantenir el contacte amb la realitat i els proporciona benestar psicofísic. Esdevindrà una eina més del conjunt de tècniques, instruments i atencions que utilitza el Bernat Jaume per tractar les persones que s’hi estan.

Es tracta d’un projecte innovador a la demarcació de Girona, ja que no hi ha cap recinte hospitalari que disposi d’una zona similar. El disseny de l’obra ha anat a càrrec del despatx Vitaller Arquitectura i l’enjardinament, d’Espai Can Mir. 

El contacte amb la natura com a valor terapèutic ha estat present al llarg de la història. Però els avenços científics en el camp de la medicina a partir de la dècada dels 50 allunyen el pacient de la natura i fan que la malaltia esdevingui el focus d’atenció. Amb la voluntat d’humanitzar l’entorn, neix aquest projecte del Jardí Terapèutic.

 

Presentacions i actes 

 

L’eix del jardí és la Mediterrània: no només com a concepte de paisatge, sinó com una manera d’entendre l’entorn. I està representada per un conjunt de plantes fàcilment reconeixibles per als usuaris i que a la vegada ofereixen moltes possibilitats d’interacció (aromàtiques, medicinals o de temporada). Combina ambients: jardineres grosses amb espais d’alçada, diversos materials i textures, diferents tipus de sòl, i també inclou elements que desperten els sentits, com balises solars i campanes eòliques. I amb l’objectiu de poder-hi estar durant tot l’any, s’hi han instal·lat pèrgoles i porxos oberts.

 

Seguiment de les obres

Beneficis

  • Enriqueix la qualitat de vida dels pacients
  • Ajuda a la disminució del consum de medicaments
  • Millora l’ànim general de les persones que el visiten
  • Contribueix a la interacció entre el pacient i els professionals que en tenen cura
  • Afavoreix la pràctica de noves activitats desvinculades del món sanitari que fan l’estada més agradable
  • Fomenta una actitud positiva entre els pacients
  • Permet admirar la vegetació des del llit i percebre el pas de les hores i de les estacions a partir dels canvis que experimenta
  • Convida a obrir les finestres i sentir la fragància de les plantes i les flors
  • Anima a passejar i respirar aire fresc
  • Ofereix un espai amable de trobada entre família i pacient

Espais de vida

  • Espai de trobada

Qui se’n beneficia

  • 3a planta. Pacients afectats de malaltia d’Alzheimer, deteriorament cognitiu major i demència avançada amb alteracions psicològiques i de la conducta
  • 2a planta. Pacients amb malalties cròniques d’elevada complexitat
  • 1a planta. Pacients de convalescència i Unitat de cures pal·liatives amb malalties oncològiques i no oncològiques
  • Hospital de dia. Pacients en règim diürn per a rehabilitació funcional i/o psicoestimulació

 

A vegades una flor sí que fa estiu

Si col·laboreu en aquest projecte, ens ajudareu a MILLORAR LA SOCIETAT i se’n beneficiarà la vostra empresa.

El nostre esforç no permet anar més enllà d’allò estrictament possible en el marc econòmic actual. És per això que ens atrevim a sol·licitar la vostra col·laboració amb el convenciment que l’entitat que gestioneu dona una gran importància a la Responsabilitat Social Corporativa.

Ens agradaria comptar amb el vostre suport econòmic per a ajudar-nos a finançar aquest projecte. La campanya de mecenatge solidari estarà oberta fins al desembre de 2019.

194

donacions rebudes

50395.77

diners aconseguits (€)

150000

cost total del projecte (€)

 

Ens ajudes a fer-lo créixer? Fes-nos una transferència a:
IBAN ES94 2100 0013 7402 0086 1918

 

British Society of Catalunya